(serbian) 180 političkih filmova

Ovaj spisak više nije aktuelan.
Za novu listu od 250 filmova klinknite na baner:

250-politickih-filmova-bw-600

Pred vama je spisak od sto osamdeset politički zanimljivih filmova koje smatram da bi vredelo pogledati, uz kratke opise i kontekst.

Ovaj spisak naravno ni izbliza ne pretenduje da bude sveobuhvatan, ovo su naprosto 180 politički zanimljivih filmova koje sam ovde opisao i nameravam da u budućnosti proširim spisak. Zato – ako imate neki predlog, komentar, sugestiju – ostavite komentar.

Filmovi su grupisani u nekoliko celina, pre svega po istorijskom kriterijumu 1. Filmovi koji obrađuju događaje pre XX veka. 2. Događaji od početka XX veka do 1945. godine, odnosno kraja Drugog svetskog rata. 3. Filmovi koji pokrivaju period od 1945. do 1990, odnosno pada Berlinskog zida 1989. 4. Savremeno doba nakon 1990. Kao dodatne kategorije stavio sam: 5. Negativne utopije i fanstastiku. 6. Domaće filmove. 7. Dokumentarne filmove.

Primetićete da u spisku ima vrlo malo domaćih filmova, to je samo zbog toga što ih u ovom trenutku nisam (p)opisivao, i naravno svi predlozi i sugestije su dobrodošli.

Neki filmovi su vrlo ekspilicitno politički poput “The Confession”, neki pokušavaju da daju objektivnu sliku događaja poput filma “Munich”, neki pružaju dosta informacija o malo poznatim događajima poput filma “Agora” i tako dalje. Ono što im je svima zajedničko je da su politični, da se o njima može razmišljati politički, da se o njima može zaključivati politički, i da smatram da ih vredi pogledati. Trudio sam se da izbegavam politički konfuzne filmove u kojima su istorijski događaji (slučajno ili sa namerom) pogrešno prikazani ili koji šalju neadekvatne i protivrečne poruke.

  

Period pre XX veka:

 1. The Mission (2007) Robert De Niro, Jeremy Irons r: Roland Joffé – Jezuiti se pridružuju domorodačkom plemenu u Južnoj Americi, pokušavajući da zaštite indijance od trgovaca robljem. U filmu se vrlo jasno pokazuju koreni kapitalizma, koji je nastao i do danas se održava kroz različite oblike robovlasništva i robovskog rada. Zasnovano na istinitim događajima.
 2. La Commune (Paris, 1871) (2000) r: Peter Watkins – Rekonstrukcija događaja u Pariskoj Komuni, snimljena u vrlo neobičnom kvazi-dokumentarnom stilu. Zbog represije, previranja i siromaštva u Parizu je 1871 izbila narodna revolucija, koju su podržali revolucionari – komunisti i anarhisti. Narod je formirao Komunu, čija je struktura bila komunistička i koja je kasnije bila uzor drugim narodnim pobunama i ustancima. Nakon nekoliko nedelja vlast u Versaju poslala je vojsku koja je ugušila Komunu i masakrirala komunare. Većina glumaca su naturšcici, a ceo film je snimljen tokom trinaest dana i noći u jednoj napuštenoj fabrici u predgrađu Pariza.
 3. Burn! (1969) Marlon Brando r: Gillo Pontecorvo – Britanske vlasti šalju agenta na tropsko ostrvo pod portugalskom vlašću. Njegov zadatak je da podstakne robove na pobunu, kako bi Britanija preuzela ovo ostrvo na kome se proizvodi dosta šećerne trske. Međutim, kada Britanci preuzmu ostrvo i formalno ukinu ropstvo, bivši robovi shvataju da je i najamni rad oblik ropstva i odlučuju da se ponovo pobune.
 4. The Battle of Culloden (1964) r: Peter Watkins – Rekonstrukcija poslednje bitke vođene na tlu Velike Britanije (ne računajući Irsku), 1745 kod mesta Kuleden. Uz objašnjenje socijalne strukture učesnika i političke motivacije zapovednika, kao i rasplet i predviđanje kratkoročnih i dalekosežnih posledica pobede engleske vojske nad gorštačkom pobunjeničkom vojskom.
 5. Hornblower – The Frogs And The Lobsters (1999) – Jedan u nizu filmova o britanskom mornaru Horaciju Hornbloweru. U ovom filmu je na prilično zabavan i istorijski dosta tačan način prikazan jedan od pokušaja gušenja Revolucije u Francuskoj.
 6. Samurai Rebellion (1967) – U feudalnom Japanu vladale su krute društvene norme i striktna hijerarhija. Svako ko se drzne da izađe iz okvira sistema biva vraćen na svoje mesto, živ ili mrtav.
 7. Agora (2009) – Iako priča filma na prvi pogled deluje naivno i neuverljivo, začuđujuće je istinita. Ćerka poslednjeg upravnika Aleksandrijske biblioteke bila je filozofkinja, predavala je matematiku i astronomiju. Hypatia je živela u četvrtom veku i bila prva istaknuta matematičarka koju istorija pamti, inteligentnija i uticajnija od većine filozofa svog doba. Ovaj film govori i kako su hrišćani proterali Jevreje iz Aleksandrije, kako su razorili i spalili Aleksandrijsku biblioteku, uništili celokupno znanje antike i gurnuli svet u mračno doba koje je trajalo više od hiljadu godina. Zasnovano na istinitim događajima.
 8. The Devils (1971) – Istorijska drama o Urbanu Grandijeu, kontroverznom katoličkom svešteniku iz 17 veka kome je suđeno za veštičarenje, a presuđeno iz političkih razloga. Verovali ili ne, ovaj film je zasnovan na istinitim događajima.

Prvi deo XX veka, do 1945.

 1. Libertarias (1996) r: Vicente Aranda –  Istorijska drama o ženama u Španskom građanskom ratu.
 2. Defiance (2008) r: Edward Zwick – Priča o beloruskim jevrejima – partizanima koji su se povukli u ogromnu šumu između Poljske i Belorusije i tako preživeli drugi svetski rat. Zasnovano na istinitim događajima.
 3. Catch-22 (1970) r: Mike Nichols – Priča o vazduhoplovnoj bazi iz koje poleću američki bombarderi u Drugom svetskom ratu, u kojoj se pilotima i posadama stalno postavljaju dodatni zahtevi i povećava broj misija koje moraju da obave da bi mogli da odu kući, i tako u nedogled. Čini se da je ludilo jedino rešenje. I, zaista, svi počunju da lude…
 4. F.I.S.T. (1978) Sylvester Stallone r: Norman Jewison – Stalone igra sindikalistu koji se, u nemogućnosti da legalnim metodima pobedi u štrajku, obraća mafiji za pomoć. Postoje neke sličnosti sa slučajem Džimija Hofe, bivšim (pokojnim) predsednikom sindikata Timsters u SAD.
 5. Sostiene Pereira (1996) r: Roberto Faenza – Godina je 1938, u Španiji besni građanki rat, a u Potugalu su fašisti na vlasti. U tom trenutku, Pereira je apolitični novinar u Lisabonu, ali to će se uskoro promeniti…
 6. Der Rat der Götter (1950) – Rukovodstvo nemačke korporacije IG Farben učestvovalo je u dovođenju Hitlera na vlast, u pripremama za rat, profitirali su u ratu i od Nemačke i od Zapadnih saveznika, u Ninbergu su prošli nekažnjeno i nakon svega nastavili su da se bave istim poslom – zgrtanjem profita na razaranju i ljudskoj nesreći.
 7. Götterdämmmerung (1969) r: Luchino Visconti – U prevodu „Sumrak bogova“ u kome se pokazuje sprega nacizma i krupnog kapitala prikazana u kontekstu opšte fašizacije društva i istovremene buržoaske dekadencije – ubistva, incest i pedofilija, spletke i izdaja, međusobni obračuni, mržnja, strah, monstruoznost i ludilo…
 8. Fat Man and Little Boy (1989) r: Roland Joffé – Pokriva dvogodišnji period, od početka rada na izradi prve atomske bombe do prve nuklearne probe. Zanimljivo prikazane etičke dileme naučnika koji rade na projektu.
 9. Cabaret (1972) – U jezivoj atmosferi sunovrata civilizacije i uspona nacizma krajem dvadestih i početkom tridesetih u Nemačkoj, ova priča za glavne junake ima amerikanku koja igra i peva u kabareu, dvojicu njenih ljubavnika i njihove međusobne odnose.
 10. Escape from Sobibor (1987) – Sobibor je bio jedan od najvećih nacističkih logora smrti u kome je u gasnim komorama sistematski ubijeno i spaljeno oko 250.000 jevreja. Istovremeno, u Sobiboru se 14. oktobra 1943. odigralo najveće bekstvo iz nacističkog logora smrti – preko 300 logoraša je uspelo da pobegne. Ubrzo nakon toga, logor je zatovren. Zasnovano na istinitim događajima.
 11. Land and Freedom (1995) r: Ken Loach – Priča o Španskom građanskom ratu i izdaji Revolucije od strane staljinista, ispričana iz perspektive nazaposlenog komuniste iz Liverpula koji odlazi u Španiju da se pridruži oružanoj borbi protiv fašizma. Zasnovano na istinitim događajima.
 12. The Wind That Shakes The Barley (2006) r: Ken Loach – U Irskoj je od 1919. do 1921. trajao rat za nezavisnost od Velike Britanije. Međutim primirije i kraj rata nisu doneli mir, jer je 1922. godine počeo građanski rat u Irskoj između onih koji su hteli dalje oslobođenje i istinsku jednakost i onih koji su samo hteli da oteraju Engleze da bi sami vladali. Nažalost ovi prvi su izgubili. Ovo je priča o još jednoj izdanoj revoluciji.
 13. Amen (2002) ) r: Costa-Gavras – Jedan SS oficir sredinom 1942. godine saznaje da je u toku organizovano sistematsko istrebljenje Jevreja i pokušava da preduzme nešto, da informiše nemačku javnost ili zapadne saveznike ili Vatikan – bilo koga ko bi mogao nešto da učini. Zasnovano na istinitim događajima.
 14. Viva Zapata (1952) Marlon Brando r: Elia Kazan – Kultni film o Emilijanu Zapati, jednom od vodećih protagonista Revolucije u Meksiku 1910. godine. Ovo je pre svega jako dobar prikaz pobune i narodne revolucije, vrlo dobro urađen i uverljiv, snimljen po uzoru na fotografije iz meksičke Revolucije.
 15. A Fistful Of Dynamite (1971) r: Sergio Leone – U jeku Revolucije u Meksiku, 1913. godine, ukrštaju se putevi nepismenog meksičkog seljaka-bandita i razočaranog, izgnanog irskog revolucionara, člana IRA-e koji je iz Irske pobegao za Meksiko. Kako film odmiče nepismeni seljak-bandit se sve ozbiljnije upliće u revoluciju, a razočarani revolucionar postaje sve ciničniji i ogorčeniji – „Nekada sam verovao u štošta i za svoje ciljeve sam koristio dinamit. Sada verujem samo u dinamit.“.
 16. Reds (1981) Warren Beatty, Diane Keaton – Film o radikalnom američkom novinaru Džonu Ridu koji je godinama drugovao sa anarhistima i komunistima, a 1917. se zatekao u Rusiji baš na vreme za Revoluciju. Pod snažnim utiskom Revolucije vraća se u SAD i pokušava da informiše ljude i pokrene ih na akciju. Zasnovano na istinitim događajima.
 17. To Kill A Mockingbird (1962) – Za vreme velike depresije 1930-tih advokat brani crnca lažno optuženog za silovanje. Mesto dešavanja je Alabama, na američkom jugu, gde su rasna diskriminacija i predrasude veoma izraženi. Cela priča ispričana je iz perspektive advokatove šestogodišnje ćerke.
 18. Lion of the Desert (1980) – Priča o herojskoj borbi slobodoljubivih beduina protiv italijanske okupacije Libije i istovremeno priča o neljudskosti fašizma i jednom malo poznatom genocidu. Zasnovano na istinitim događajima.
 19. Viva Maria (1965) – Ćerka irskog republikanskog teroriste na početku XX veka (koju igra Brižit Bardo) pomaže mu u dizanju različitih stvari u vazduh, a nakon njegove smrti se priključuje cirkusu gde postaje kan-kan igračica. Međutim kada putujući cirkus dođe u Meksiko baš na vreme za revoluciju, stvari se menjaju iz korena. Urnebesno.
 20. Hadashi no Gen (1983) – Japanski manga crtani film o prvoj atomskoj bombi, bačenoj avgusta 1945. na Hirošinu i neposrednim posledicama po stanovništvo. U centru pažnje je priča o dečaku Genu i sudbini njegove porodice. Zasnovano na istinitim događajima.
 21. Idi i smotri (1985) – Četrnaestogodišnji dečak se priključuje partizanima, ali njegov mladi um ne može da izdrži užase rata i on polako gubi razum. Priča ovog remek-dela je smeštena u Belorusiju, 1943. godine, kraj rata je još daleko, a nacisti na svakom koraku čine nezamislive zločine.
 22. Sacco & Vanzetti (1971) – Fenomenalan film, od prvih scena koje pokazuju masovna politička hapšenja i deprotacije anarhista i sindikalista početkom 1920tih u SAD, preko suđenja i odlične završnice. Nikola Sako i Bartolomeo Vanceti su bili anarhisti osuđeni na smrt u farsičnom montiranom suđenju i pogubljeni na električnoj stolici uprkos svim dokazima koji su govorili u prilog njihove nevinosti. Zasnovano na istinitim događajima.
 23. Rabbit-Proof Fence (2002) – Pogledajte kao su belci monstruozno „civilizovali“ aboridžine u zapadnoj Australiji. Priča prati tri devojčice koje su silom odvojene od svoje majke i zatvorene u ustanovu koja je mešavina zatvora i internata. Zabranjeno im je da govore maternji jezik, naterane da se svakodnevno mole itd, odlučuju da pobegnu i da prepešače više od hiljadu kilometara do kuće. Zasnovano na istinitim događajima.
 24. The Rider Named Death (2004) – Partija socijal-revolucionara (SR, eseri) formirana je 1902. na tradiciji ruskog narodnjačkog pokreta koji se razvijao u drugoj polovini XIX veka, prvo kroz nihilizam, pa kroz „odlazak u narod“, a kasnije kroz tajnu terorističku organizaciju „Narodna volja“, prvu revolucionarnu organizaciju u Rusiji (1879-1883). Narodnjaštvo je integrisalo težnju za političkom liberalizacijom (sloboda organizovanja, štampe i govora, opšte pravo glasa, samoopredeljenje) i težnju za ekonomskim oslobođenjem radništva i seljaštva (ukidanje vojske, samoupravljanje, kolektivizacija zemljišnih poseda i fabrika), i u tom smislu se najviše oslanja na anarhizam. Nakon neuspeha Revolucije 1905. socijal-revolucionari se ponovo okreću terorizmu i u periodu 1906-1909. biva ubijeno je više hiljada carskih službenika, pripadnika vojske i aristokratije. Ovaj film prati grupu socijal-revolucionara koji pokušavaju da ubiju moskovskog nadvojvodu. Snimljen je prema romansiranoj autobiografskoj knjizi Borisa Savinkova „Behold a pale horse“, koji je ujedno i glavni protagonista filma. Imena knjige i filma su reference na šestu glavu Otkrovenja Jovanovog: „I vidjeh, i gle, konj blijed, i onome što sjeđaše na njemu bješe ime smrt, i pakao iđaše za njim…“ Zasnovano na istinitim događajima.
 25. Army of Shadows (1969) – Nepretenciozan i dosta dobar film o francuskom pokretu otpora za vreme Drugog svetskog rata. Radnja se odmotava polako, ali vreme prolazi brzo zbog izuzetno napete atmosfere i tenzije koja traje od početka do kraja. Ovo je odličan primer da film ne mora da bude pun jurnjave i eksplozija da bi te sve vreme držao „na ivici stolice“. Zasnovano na istinitim događajima.

Drugi deo XX veka (1945-1990)

 1. Mississippi Burning (1988) r: Alan Parker –Dva agenta FBI dolaze u Misisipi da istraže nestanak troje aktivista za prava crnaca i suočavaju se sa zidom ćutanja i KKK. Zanimljiv prikaz kako fašističkih tako i policijskih metoda. Zasnovano na istinitim događajima.
 2. The Confession (1970) Yves Montand r: Costa-Gavras – Veoma realističan prikaz priprema za namešteno političko suđenje i celog toka suđenja grupi vođećih čehoslovačkih komunista 1952. Zasnovano na istinitim događajima.
 3. Hunger (2008) r: Steve McQueen – Britanska vlada nije priznavala politički status irskim političkim zatvorenicima, koji uzvraćaju različitim oblicima protesta, da bi na kraju pribegli štrajku glađu, do smrti. Zasnovano na istinitim događajima.
 4. État de siège (1972) Yves Montand r: Costa-Gavras – Sukob između proameričkih vlasti i revolucionarne urbane gerile u Urugvaju. Zasnovano na istinitim događajima.
 5. All the President’s Men (1976) Dustin Hoffman, Robert Redford r: Alan J. Pakula – Priča o dva novinara Vašington Posta koji su istraživali Votergejt incident koji je zahvaljujući njima prerastao u ogroman skandal i na kraju doveo do ostavke predsednika SAD, Ričarda Niksona. Zasnovano na istinitim događajima.
 6. Silkwood (1983) Meryl Streep, Kurt Russell r: Mike Nichols – Karen Silkvud je bila radnica u fabrici plutonijuma koja se borila za radnička prava i bezbednost na radu, zbog toga su je psihički maltretirali, namerno trovali radiacijom i na kraju ubili. Zasnovano na istinitim događajima.
 7. Kinsey (2004) r: Bill Condon – Film o životu Alfreda Kinsija, pionira u istraživanju ljudskog seksualnog ponašanja. Zasnovano na istinitim događajima.
 8. Operacion Ogro (1979) r: Gillo Pontecorvo – Španija, 1973. Franko je i dalje na vlasti i čeličnim stiskom drži celu zemlju u pokornosti, ali je već ostareo i priprema Karera Blanka za svog naslednika. Međutim, baskijska urbano-gerilska organizacija ETA planira atentat na Karera… Zasnovano na istinitim događajima.
 9. Der Baader Meinhof Komplex (2008) r: Uli Edel – Uspon i propast nemačke urbano-gerilske grupe „Frakcija Crvene armije“ (RAF) poznate i kao grupa „Bader-Majnhof“. Zasnovano na istinitim događajima.
 10. Bloody Sunday (2002) r: Paul Greengrass – 30. januara 1972. u gradu Deri u Severnoj Irskoj britanski vojnici su masakrirali mirne demonstrante na protestu za ljudska prava i slobodu dogova. Zasnovano na istinitim događajima.
 11. One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1975) – r: Milos Forman – Po dolasku u ludnicu, buntovnik pokušava da organizuje pacijente protiv represivne uprave…
 12. The War Game (1965) r: Peter Watkins – Kvazi dokumentarac zasnovan na procenama mogućih dešavanja u okolini tipičnog engleskog gradića, u slučaju nuklearnog rata. Veoma realistično urađen, ovaj film je bio ignorisan i skoro zabranjen u Britaniji, da bi svega nekoliko meseci nakon što je u Britaniji žigosan kao potpuni promašaj, dobio oskara za najbolji dokumentarni film.
 13. Carlos (2010) r: Olivier Assayas – Kako su mladi zapadnoevropski levičari završili izvršavajući naređenja arapskih tajnih službi? Kako su revolucionari završili ubijajući nevine civile u terorističkim napadima? Kako su totalni amateri, neumereni u svemu i bez ikakve strategije, postali najtraženiji svetski teroristi sa bazama u Istočnom Berlinu i Budimpešti, finansirani od Arapa, pod zaštitom Štazi i KGB? Zasnovano na istinitim događajima.
 14. La battaglia di Algeri (1966) r: Gillo Pontecorvo – Film o borbi za nezavisnot Alžira koji važi za jedan od najboljih antiimperijalitičkih i antikolonijalnih filmova. Zasnovano na istinitim događajima.
 15. Convoy (1978) r: Sam Peckinpah – Kamiondžije formiraju protestni konvoj da bi skrenuli pažnju na policijsko maltretiranje i podržali kolegu koji je pretučen u policijskom pritvoru.
 16. Executive Action (1973) – polu-dokumentarna špekulacija o mogućoj zaveri desničaskih političara, kapitalista, plaćenika i otpuštenih operativaca CIA – da se ubije Džon Ficdžerald Kenedi aka JKF.
 17. Salvador (1986) r: Oliver Stone – Prilično politički konfuzan film o tome kako su SAD finansirale profašističku vojnu huntu u El Salvadoru, čiji su odredi smrti odgovorni za smrt ili nestanak hiljada ljudi. Zasnovano na istinitim događajima.
 18. Fear And Loathing In Las Vegas (1998) Johnny Depp, Benicio Del Toro r: Terry Gilliam – Dogodovštine novinara Hantera S. Tompsona i njegovog advokata, obojice potpuno odvaljenih od svih mogućih i nemogućih droga u atmosferi ranih sedamdesetih u SAD, obojenih gorkim porazom studentskog pokreta i pokreta za ljudska prava.
 19. Where the Buffalo Roam (1980) Bill Murray – Film o dogodovštinama novinara Hantera S. Tompsona i njegovog advokata Oscara Acoste čiji je lik znatno razvijeniji nego u filmu „Strah i paranoja u Las Vegasu“ i značajno više politički obojen. Zasnovano na istinitim ljudima, koji su bili na ozbiljnim drogama.
 20. Betrayed (1988) r: Costa-Gavras – Američki neonacisti imaju velike planove, a FBI je tu da ih u tome spreči uz korišćenje seksi undercover agentkinje. Kako se film bliži kraju sve je nejasnije ko je gnusniji, neonacisti ili FBI.
 21. Waltz with Bashir (2008) – animirana dokudrama, sa veoma jakim dokumentarnim elementima, koja se bavi ulogom Izraelske vojske u masakru koji su hrišćanski Falangisti sproveli nad palestinskim civilima u izbegličkim kampovima Sabra i Šatila, na jesen 1982. godine, tokom građanskog rata u Libanu. Bilo bi vrlo zanimljivo videti sličan rad koji bi obrađivao neke od događaja na prostoru bivše Jugoslavije. Zasnovano na istinitim događajima.
 22. Z (1969) r: Costa-Gavras – U Grčkoj su 1963. visoki policijski oficiri uz pomoć fašista ubili levičarskog političara koji je trebao da govori na skupu anti-ratnog pokreta koji je zagovarao nulearno razoružanje i izlazak Grčke iz NATO. Zasnovano na istinitim događajima.
 23. Medium Cool (1969) – Na leto 1968. godine u Čikagu policija i nacionalna garda su brutalno razbili proteste tokom održavanja nacionalne konvencije Demokratske partije. Sve je prikazano iz perspektive TV kamermana i zahvaljujući korišćenju dokumentarnih snimaka utisak je veoma realističan. Zasnovano na istinitim događajima.
 24. Imagining Argentina (2003) – Tokom diktature vojne hunte 1976-1983 u Argentini je bez traga nestalo 30.000 muškaraca, žena i dece. Na dosta neobičan način u ovom filmu je izuzetno snažno pokazana sva neljudskost fašističkih monstruma. Zasnovano na istinitim događajima.
 25. The Good Shepherd (2006) Matt Damon, Angelina Jolie r: Robert De Niro – Rana istorija CIA od početaka u drugom svetskom ratu i osnivanja 1947. do katastrofe u Zalivu Svinja 1961. viđena iz perspektive jednog od glavnih aktera. Inteligentan i nepretenciozno urađen film, koji uverljivo prenosi tenziju i stalnu atmosferu napetosti, intrige, iščekivanja.
 26. Czlowiek z marmuru (1977) r: Andrzej Wajda – Sredinom sedamdesetih u Poljskoj, mlada režiserka snima dokumentarni film o usponu i padu proleterskog heroja Birkuta koji je 1950tih postao slavan kada je postavio rekord u prebacivanju norme u broju postavljenih cigala. Da bi saznala više o njemu, ona pronalazi njegovog sina Mačeja
 27. Człowiek z żelaza (1981) r: Andrzej Wajda – Nastavak priče o Mačeju, radniku iz brodogradilišta u Gdanjsku i rađanju nezavnisnog sindikata „Solidarnošć“, velikim štrajkovima, radničkim borbama i državnoj represiji. Događaji opisani u filmu odvijali su se tokom ili neposredno pred snimanje 1980. Zasnovano na istinitim događajima.
 28. Good Night, and Good Luck. (2005) r: George Clooney – Novinar Edvard Marou 1953, uz podršku urednika i kolega, odlučuje da se preko mreže CBS suprotstavi i uđe u javni sukob sa senatorom Mekartijem na vrhuncu mekartijevske antikomunističke paranoje i „lova na veštice“. Zasnovano na istinitim događajima.
 29. Missing (1982) r: Costa-Gavras – Tokom vojno-fašističkog državnog udara u Čileu 1973. kojim je na vlast došao general Augusto Pinoče, nestao je Čarls Horman novinar, levičar američkog porekla. Njegova žena pokušava da ga nađe, a uskoro joj se pridružuje i njegov otac, konzervativac koji ne podržava ideje svoga sina. Zasnovano na istinitim događajima.
 30. The China Syndrome (1979) – Kapitalisti teže da uštede na svemu mogućem, a u događajima prikazanim u ovom filmu uštedeli su na kontroli kvaliteta pri izgradnji nuklearne elektrane. Ta ušteda mogla bi da košta na stotine hiljada ljudskih života, ali oni će uraditi sve da zataškaju i sakriju od javnosti sve incidente. Stvarne nesreće poput Černobilja i nedavnih događaja u Japanu jasno pokazuju da su glavni uzroci stvarnih nuklearnih katastrofa upravo neznanje, nedovoljna bezbednost, nemar, želja da se posao otalja i da se uštedi….
 31. Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964) Peter Sellers, George C. Scott r: Stanley Kubrick – Fenomenalna hladnoratovska crna komedija u kojoj poludeli general pokušava da pokrene nuklearni rat, koja u potpunosti pokazuje ludilo i besmisao hladnoratovskih paradigmi.
 32. Hidden Agenda (1990) r: Ken Loach – Nakon ubistva aktiviste za ljudska prava u Belfastu, Severna Irska, istragu preuzima jedan od najboljih istražitelja u Britaniji, međutim kako se događaji budu odvijali ključno pitanje postaje pitanje prave prirode sistema, koja je ovde pokazana izuzetno jednostavno i efektno.
 33. Apocalypse Now (1979) Martin Sheen, Marlon Brando r: Francis Ford Coppola – Kultni Kopolin film o ratu u Vijetnamu u kome je prikazan sav užas, besmisao, smrt i ludilo rata.
 34. Batismo de Sangue (2006) – Za vreme vojno-fašističke diktature u Brazilu, koja je trajala od 1964. do 1985, grupa katoličkih sveštenika iz reda Dominikanaca pomagala je i podržavala levičarsku urbanu gerilu. Ovo je priča o tome kako su uhapšeni, brutalno mučeni i zlostavljani zato što su podržavali borbu naroda protiv diktature i tako postali „crveni popovi“. Zasnovano na istinitim događajima.
 35. Steal This Movie (2000) – Biografski film o Ebiju Hofmanu (Abbie Hoffman) jednom od osnivača grupe Yippies i lidera anti-ratnog pokreta u SAD tokom druge polovine šezdesetih. Zasnovano na istinitim događajima.
 36. Behold A Pale Horse (1964) Gregory Peck, Anthony Quinn, Omar Sharif – Nakon Španskog građanskog rata, jedan od anarhističkih gerilaca dolazi u svoje rodno mesto da još jednom vidi majku na samrti, policija to zna i sprema mu zamku. Bazirano na liku Fransiska Sabatea Ljoparta poznatog kao „El Quico“ koji je ubijen 1960. na sličan način kao i junak ovog filma.
 37. Network (1976) r: Sidney Lumet – Nakon što vremešni TV voditelj saznaje da će biti otpušten doživljava nervni slom uživo i postoje ludi prorok koji napada televizijom umrtvljeno i oblikovano društvo, međutim na kraju korporacija uspeva da ga kooptira i upotrebi ga za dalje jačanje sistema.
 38. Kiss Of The Spider Woman (1985) – Sedamdesetih ili osamdesetih, u nekoj južnoameričkoj zemlji zatvorsku ćeliju dele peder i revolucionar. Obojica su politički zatvorenici, ali malo toga ih spaja. Pošto su upućeni jedan na drugoga vremenom postanu sve bliži, bolje se razumeju i nauče da poštuju jedan drugog.
 39. The Day After (1983) – Na primeru gradića Lorensa u istočnom Kanzasu (koji se inače nalazi tačno na sredini SAD, dakle u sred ničega) pokazano je kakve bi bile posledice nuklearnog rata. Film obuhvata i narastanje tenzije između SAD i Sovjeta, početak rata i kratak period od par nedelja nakon razmene celokupnih nuklearnih arsenala. Na početku filma svi pojedinci čije sudbine pratimo su u neverici, misle da ipak neće doći do rata, da „oni gore“ neće dozvoliti da do toga dođe… Međutim kada rakete polete, nastupaju užas, šok i očaj, i kako bi Doroti rekla: „Toto, čini mi se da više nismo u Kanzasu“…
 40. Threads (1984) – Britanski film o nuklearnom ratu, po mnogo čemu sličan filmu The Day After, ali bolji. Osim ličnih priča koje su dosta razrađene, u filmu se govori i o širem društvenom planu. Na primer korišćeni su pravi snimci uputstava „Protect and Survive“ koje je Britanska vlada pripremila za postupanje u slučaju nuklearnog rata, ti snimci se mogu pogledati na internetu. Štaviše u filmu ljudi pokušavaju da se zaštite i ponašaju na načine opisane u ovim uputstima, sa katastrofalnim posledicama. Takođe je dato i dosta statističkih podataka i predviđanja u slučaju opšteg nuklearnog rata, a prikazani su i pokušaji prilagođavanja državnog aparata novonastaloj situaciji, čega nema u filmu The Day After. I vremenski period koji je pokriven je duži, jer se na kraju govori i o stanju jednu deceniju nakon rata.
 41. This is not a test (1962) – Na sred nekog magistralnog puta u planinama između dve vojne baze u SAD pandur dobija naređenje da zaustavi saobraćaj zbog opasnosti od vazdušnog (nuklearnog) napada i da očisti put zbog evakuacije gradova. Pandur je naravno totalni autoritarni kreten koji zaustavi desetak ljudi, oduzme im ključeve od kola i natera ih da od jednog kamiona naprave sklonište u slučaju da dođe do napada (?) Pošto ni pandur ni građani ne znaju mnogo o atomskoj bombi sve vreme proizvoljno špekulišu o tome kolika je opasnost, koliki je domet eksplozije itd. Ovo bi bila zabavna komedija situacije, da nije urađena kao ozbiljan film u kome tenzija konstantno raste, pa smešak brzo zamenjuje neverica ili hladni užas.
 42. JFK (1991) r: Oliver Stone – Dosta detaljan prikaz istrage o atentatu na Džona Kenedija koju je 1966, tri godine posle Kenedijeve smrti pokrenuo Džim Gerison, okružni tužilac iz Nju Orleansa. On je uočio mnoge nedoslednosti u prvobitnoj istrazi, doveo u pitanje zvaničnu priču po kojoj je atentator delovao sam i na svoju ruku, i malo po malo uspeo da razotkrije džinovsku zaveru u kojoj su učestvovali funkcioneri CIA i vlasnici vojno-industrijskog kompleksa. Zasnovano na istinitim događajima.
 43. La Classe Operaia va in Paradiso (1971) r: Elio Petri – Nakon što mu mašina u fabrici odseče prst radnik postaje svestan otuđenja, eksploatacije i besmisla sveta u kome živi. U međuvremenu uprava fabrike pokušava da natera radnike da rade brže, žuti sindikat preti štrajkom, a studenti propovedaju revoluciju.
 44. Lavorare con lentezza (2004) – U Bolonji je 1976. pokrenut slobodni studentski piratski radio „Alisa“, u kontekstu bujanja autonomističkog pokreta koji je težio revolucionarnom povezivanju studenata i mladih radnika. Ovaj film pokazuje atmosferu u Bolonji početkom 1977, neposredno pred pobunu koja je buknula nakon što je policija pucala na studentskim protestima i ubila jednog studenta. Zasnovano na istinitim događajima.
 45. Accidental Death of an Anarchist (1983) – Britanska TV postavka predstave „Slučajna smrt jednog anarhiste“ koju je napisao italijanski nobelovac Dario Fo. Tema predstave je istraga par dana nakon što je Đuzepe Pineli, anarhista i železničar, bačen sa četvrtog sprata policijske stanice u Milanu od strane inspektora koji su ga ispitivali u vezi sa bombom postavljenom na trgu Piazza Fontana. Naknadno je utvrđeno da su bombu postavili fašisti, u okviru strategije dizanja tenzije, iza koje su stajale tajne službe Italije i NATO. Za više informacija o strategiji dizanja tenzije preporučujem dokumentarac Operation Gladio. Zasnovano na istinitim događajima.
 46. Crónica de una fuga (2006) – Početak brutalne vojne diktature u Argentini: hapšenja, mučenja, ubistva… U ovom filmu je ispričana jedna od ovih priča, čiji su akteri na sreću uspeli da pobedgnu iz zatočeništva i tako ostali živi da nam je ispričaju. Zasnovano na istinitim događajima.
 47. Munich (2005) r: Steven Spielberg – Nakon terorističkog napada u Minhenu 1972. kada su članovi palestinske grupe Crni septembar oteli i na kraju ubili jedanaest članova Izraelskog olimpijskog tima, sledi osveta koju je pripremio Mosad, Izraelska tajna služba. Film pretenduje da događaje prikaže objektivno, i tehnički je veoma dobro urađen,. Akteri nisu jednodimanzionalni, i nema dobrih i loših već svi postupaju u skladu sa svojim uverenjima i ideologijom, i svako je u stanju da uradi bilo šta. Zasnovano na istinitim događajima.
 48. In The Name Of The Father (1993) – Nakon eksplozije bombe koju je IRA postavila 1974. u pabu u Engleskoj policija hapsi četvoro mladih Iraca i pomoću fizičke i psihičke torture koja je trajala nedelju dana iznuđuje iz njih priznanja. Uprkos njihovoj očiglednoj nevinosti tužilaštvo je odlučno da ih osudi. Ceo proces je dosta dobro prikazan, od brutalnih policijskih saslušanja pa nadalje. Zasnovano na istinitim događajima.
 49. Il Divo (2008) – Ovaj film verovatno ne bi bio konfuzan nekome ko je pratio italijansku parlamentarnu politiku od sredine šezdesetih pa na dalje, ali je meni bio veoma naporan jer se jako brzo smenjuje neverovatno mnogo likova. Dakle, 1992. godine na svetlo dana izranjaja ogromna korupcija italijanskih demohrišćana (Democrazia Cristiana) nakon čega gube vlast prvi put nakon 1944, da bi se u roku od dve godine, do 1994. partija potpuno raspala. U fokusu filma je Đulio Andreoti (Giulio Andreotti) koji je bio član parlamenta od samog početka 1946. i sedam puta bio premijer Italije. Kao jedan od vodećih demohrišćana uvek je bio u samom centru svih zbivanja i naravno upleten u nebrojene zavere, skandale, zataškavanja, zločine itd. Klupko se odmotava i počinju suđenja. Veoma dinamično i informativno. Zasnovano na istinitim događajima.
 50. The Wages of Fear (1953) – U nekom selu u Južnoj Americi zarobljeno je desetak stranaca raznih nacionalnosti. Put vodi samo do naftne bušotine, pruga ne postoji, a avion je jedino prevozno sredstvo, međutim niko od nih nema novca za kartu. Zapravo jedva imaju para da ne umru od gladi. Kada dođe do požara na naftnoj bušotini, kompanija koja vadi naftu treba da preveze nekoliko stotina kilograma nitroglicerina, potrebnih za gašanje požara, po veoma lošem putu i nudi veliku svotu novca vozačima koji se jave da obave ovaj strahovito opasan posao.

Savremena doba (nakon 1990)

 1. La Haine (1995) Vincent Cassel r: Mathieu Kassovitz – Jedan dan u životu trojce momaka iz francuskog predgrađa u kome su prethodne noći bili neredi. Ovo je priča o društvu koje pada, i dok pada govori sebi „Za sad je dobro, za sad je dobro…“
 2. Fight Club (1999) Edward Norton, Brad Pitt r: David Fincher – Prvo pravilo Borilačkog kluba je: O Borilačkom klubu se ne priča. Drugo pravilo Borilačkog kluba je: O Borilačkom klubu se NE priča!
 3. Falling Down (1993) Michael Douglas r: Joel Schumacher – Nezaposleni bezbednjak, frustriran mnogim problemima koje vidi oko sebe, doživljava nervni slom u sred saobraćajnog krkljanca i tu počinje „Slobodan pad“.
 4. Enemy of the State (1998) Will Smith r: Tony Scott – Zavere postoje, to znaju i vrapci na grani…
 5. Lord Of War (2005) – Film o velikom trgovcu oružjem koji se bogati od ratova i prodaje oružje svima koji imaju da plate. Monstruoznost poretka ogleda se u logici koja kaže: „Nas se ne tiče šta će oni raditi sa tim…“ Rat je pre svega jako unosan biznis.
 6. Five Fingers (2006) – Humanitarni radnik iz Holandije je otet u Maroku od strane terorista koji ga ispituju o njegovim kontaktima i namerama. Međutim, ništa nije kao što izgleda. Prikazani su i neki vrlo kreativni metodi ispitivanja i saslušavanja.
 7. The Insider (1999) – Dokudrama o prvom velikom insajderu koji je javno optužio duvansku industriju u SAD. Odličan prikaz korporativnih odnosa i modernog novinarstva. S tim što novinar u stvarnosi pobeđuje nikad, ili izuzetno retko, a većina novinara i medija ne mogu ni da primirišu Lovelu Bergmanu koji je vodio emisiju „60 minutes“ na mreži CBS. Zasnovano na istinitim događajima.
 8. Caballos salvajes (1995) – Kada je zemlja u političkom i društvenom previranju, kao što jer Argentina bila devedesetih, tada se i road movie može odvijati u kontekstu klasne mržnje, štrajkova, radničkih borbi i uči nas kako treba da budemo solidarni, da pomažemo jedni druge i budemo ljudi.
 9. Mad City (1997) John Travolta, Dustin Hoffman r: Costa-Gavras – Kroz situaciju u kojoj je čuvar muzeja uzeo decu za taoce jer je izgubio posao, pokazano je kako mediji oblikuju javno mnjenje i kako mogu da čoveka pretvore u miljenika javnosti ili ga učine omraženim, da ga spasu ili ga ubiju.
 10. Sneakers (1992) Robert Redford, Sidney Poitier – Grupa stručnjaka za bezbednost honorarvno radi sitne bezbednjačke poslove, ali ovaj put… Kompleksan film sa prilično dobrim crnim humorom.
 11. Battle for Haditha (2007) – Dramatizacija masakra u iračkom gradu Hadita u novembru 2005. kada su marinci ubili 24 iračka civila, žena i dece kao odmazdu za jednog poginulog i jednog ranjenog američkog vojnika. Zasnovano na istinitim događajima.
 12. Green Zone (2010) – Danas svi znaju da u Iraku 2003. nije bilo nikakvih oružja za masovno uništenje i da je celu priču izmislila američka administracija koja je prevarila javnost i proizvodila velike količine potpuno lažnih informacija itd, međutim u trenutku invazije na Irak niko od vojnika to nije znao. Mnogi od njih su upravo imali zadatak da pretražuju vojna i industrijska postrojenja u potrazi za oružjem za masovno uništenje. Ovaj veoma dinamični ratni triler govori o vojnicima koji polako shvataju da tog oružja uopšte nema.
 13. A Time to Kill (1996) – Beli advokat u Misisipiju brani crnca koji je ubio dva bela momka zato što su mu silovali desetogodišnju ćerku. Svi u poroti su belci i postavlja se pitanje postoji li način da ih advokat ubedi da oslobode njegovog branjenika. U međuvremenu, Kju Kluks Klan teroriše ljude koji imaju veze sa odbranom i pokušava da ih zastraši.
 14. Rendition (2007) – Posle 11. septembra 2001. CIA i druge bezbednosne službe organizovale su otmice i brutalna mučenja više hiljada ljudi koje su sumljičili za terorizam. Ovaj film je na prvi pogled priča o sukobu između radikalnog islama i SAD, no ovo je zapravo priča o načinu na koji sistem funkcioniše. Svi samo rade svoj deo. Nekima to ide lakše, a nekima teže, ali se trude da urade svoj posao najbolje što mogu. I svima je žao, ali ne mogu mnogo da vam pomognu. U međuvremenu životi ogromnog broja ljudi bivaju samleveni u bezličnoj mašineriji države.
 15. Extraordinary rendition (2007) – Ista tema kao u filmu „Randition“ iz iste godine, ali znatno manji budžet i drugačija perspektiva iz koje se posmatra. Zvuk nije baš najbolje urađen i kamera je skoro amaterska, a radnja se najviše fokusira na sprovođenje torture, načine isleđivanja i traumu nakon torture, koja ostaje do kraja života. Za razliku od svog visokobudžetnog parnjaka u ovom filmu nema finog agenta CIA koji pomaže zatvoreniku, niti ima srećnog povratka kući. Junak filma je slomljen, opustošen i gde god da ode i čemu god da se vrati, zauvek ostaje u onim noćima, u onim ćelijama i sobama za mučenje u kojima je njegova čovečnost ponižena i pogažena.
 16. This Revolution (2005) – Kamerman koji se nedavno vratio iz Iraka, poslat je da snima nerede tokom Republikanske nacionalne konvencije krajem avgusta 2004. Džejk po svaku cenu želi da istina dopre do javnosti, pošto je TV mreža za koju radi cenzurisala njegove snimke iz Iraka, a snimke sa ulica Njujorka dala policiji da bi lakše identifikovali demonstrante. Ovaj film je istovremeno omaž filmu Medium Cool iz 1969, koji prikazuje brutalno policijsko nasilje na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u Čikagu, leta 1968. Zasnovano na istinitim događajima.
 17. Pump Up The Volume (1990) – Ovaj film bi se mogao klasifikovati kao tinejdžerska romantična komedija, kada glavni lik ne bi bio srednjoškolac koji je pokrenuo svoj piratski radio preko koga svako veče pokušava da ukaže svojim vršnjacima da sa svetom u kome žive nešto jako nije u redu…

Negativne utopije, fantastika:

 1. Wag the Dog (1997) Dustin Hoffman, Robert De Niro r: Barry Levinson – Spin doktori simuliraju rat između SAD i Albanije da bi zataškali predsednikov sex-skandal, dve nedelje pred izbore.
 2. Sleep Dealer (2008) r: Alex Rivera – U bliskoj budućnosti granice su zatvorene, radna snaga je digitalna, a društvo je militarizovano, pod totalnom kontrolom vojske i korporacija.
 3. They Live (1988) r: John Carpenter – Vladajuću klasu čine vaznemaljci koji kontrolišu ljude preko subliminalnih poruka koje šalju putem masovnih medija.
 4. Brazil (1985) r: Terry Gilliam – Naučnofanstastična satira o brutalnom militarizovanom i birokratizovanom društvu smeštena u retro-budućnosti. Glavni lik pokušava da ispravi administrativnu grešku i zbog toga postaje državni neprijatelj.
 5. Equilibrium (2002) – U fašističkoj budućnosti, gde su sva osećanja zabranjena, jedan od visoko pozicioniranih ratnika-sveštenika zaduženih za sprovođenje ovih zabrana okreće se protiv sistema.
 6. THX 1138 (1971) r: George Lucas – Dosta zanimljiv prikaz potpuno kontrolisanog društva budućnosti iz koga, na prvi pogled, jednostavno nema izlaza.
 7. Moon (2009) – Izuzetno jednostavan, nenametljiv film u kome se priča odvija potpuno neočekivano i ima brojne političke implikacije. Iako je u pitanju naučna fantasika, ništa prikazano u njemu nije nemoguće ili nezamislivo.
 8. Twelve Monkeys (1995) Bruce Willis, Brad Pitt  r: Terry Gilliam –  Na osnovu kratkog francuskog filma „Ja jetée“ snimljen je ovaj izuzetan i prilično zakomplikovan naučnofantastični triler koji je dosta teško ispratiti.
 9. V for Vendetta (2005) – U budućnosti Britanijom gospodari fašistička diktatura. Većina ljudi je nezadovoljna ali se plaši da to iskaže ili se na bilo koji način suprotstavi. Zato je tu „V“ – super-heroj sa ostrva snova, on će da sredi sve vaše probleme…
 10. Groundhog Day (1993) Bill Murray – Romantična komedija (ugh) o novinaru koji u jednom trenutku shvata da živi zarobljen u danu koji se iznova ponavlja i niko osim njega nije svestan toga.
 11. Salo Or The 120 Days Of Sodom (1975) r: – Ekranizacija romana Markiza de Sada „120 dana Sodome“, radnja se odvija u Italiji , za vreme nemačke okupacije 1944. u tzv. Republici Salo. Četvorica okorelih fašista pribavljaju dvadesetoro vrlo mladih mladića i devojaka i odvode ih u zamak gde planiraju da se na njima fizički, seksualno i psihički iživljavaju na najrazličitije načine.
 12. Soylent Green (1973) – Zemlja je prenaseljena, izuzetno zagađena, ljudi su siromašni, klima je veoma topla… Ekološka negativna utopija sa zanimljivim obrtom.
 13. The Iron Giant (1999) – crtani film o prijateljstvu između dečaka i džinovskog robota iz svemira koji pada na zemlju u vreme hladnog rata (reicmo tokom 50tih) i koga vojska namerava da uništi po svaku cenu.
 14. Sleeping Dogs (1977) – Na Novom Zelandu država tone u fašizam kao odgovor na masovne štrajkove i radničke borbe, a kao odgovor na to formirana je levičarska gerila. Film prati nezainteresovanog pojedinca koji biva bačen u središte zbivanja. Možda se ti ne interesuješ za politiku, ali budi siguran da se politika interesuje za tebe.
 15. Kerberos saga – Japanska filmska trilogija bazirana na serijalu SF manga stripova koja se odvija u alternativnoj istoriji, u kojoj je Japan u Drugom svetskom ratu okupiran od strane Nemačke, a ne SAD. Iako se ovo nigde ne spominje, vidljivo je po nemačkim šlemovima, oružju, automobilima itd. U centru priče je specijalna policijska jedinica koja se bori protiv levičarske urbane gerile. Prisutne su mnoge reference na masovan studentski i revolucionarni pokret koji je tokom 1960tih i 1970tih bio jak u Japanu, kao i na druga politička previranja iz tog vremena, kada je između ostalog na čelo Liberalno-demokratske parije (koja je vladala Japanom od 1955. do 2009. god) došao Nokuke Kiši, fašista i ratni kriminalac iz Drugog svetskog rata. Zaštitni znak policijske jedinice je Kerber, troglavi pas iz helenske mitologije koji čuva ulaz u podzemni svet, odnosno demonski pas koji čuva vrata pakla u japanskoj adaptaciji. Filmovi u trilogiji se ne nastavljaju jedan na drugi, već naprotiv film koji je prvi snimljen hronološki je poslednji, a film koji je snimljen poslednji je hronološki prvi. Tema trilogije je odluka vlasti da se ova specijalna jedinica ukine i oružana pobuna njenih članova koji odbijaju da se rasformiraju. U sva tri filma dominira motiv dehumanizovanog vojnika-policajca koji je pas-čuvar poretka i koji gubi smisao postojanja zato što je odbačen od strane svog gospodara, tj. vladajućih struktura kojima treba da bude poslednja linija odbrane. U širem kontekstu ovo je priča o represivnom i kontrolisanom društvu koje naginje fašizmu, koje se odriče svog najtvrđeg bastiona i pripadnicima te jedinice čiji sve svet raspada, pa nakon toga lutaju svetom jer su isključeni iz jedinog mesta kome su pripadali. Prvi film trilogije The Red Spectacles (1987) je Prilično komičan i nadrealan orvelovski film snimljen u crno-beloj tehnici, u kome sunovrat društva u represiju i korupciju počinje sredinom 1990tih sa ukidanjem specijalne policijske jedinice (!?) Jedini pripadnik jedinice koji je uspeo da pobegne po povratku u zemlju zatiče sumorno društvo u kome su, između ostalog, zabranjeni restorani u kojima se jede stojeći (?), crveno svetlo na semaforu je zamenjeno plavim (?), a njegovi prijatelji su slomljeni ljudi spremni da ga izdaju. Drugi film StrayDog: Kerberos Panzer Cops (1991) govori o periodu nakon pobune, a pre povratka u zemlju, o izgubljenosti i lutanju odbačenog psa čuvara. Uglavnom nema koherentnu radnju, to su više slike slike iz života, koje zajedno stvaraju atmosferu praznine i uzaludnosti. Treći deo, Jin-Roh: The Wolf Brigade (1999) je manga crtani film čija se radnja dešava pre pobune Kerbera. U njemu su prikazane političke igre između različitih vojno-policijskih bezbednosnih službi u čijem je fokusu ova specijalna jedinica. A glavni junak je tipičan pripadnik Kerbera, potpuno dehumanizovani vojnik-policicajac koga pre svega pokreće osećaj pripadnosti čoporu. On je izgubio svoju čovečnost i postao zver, u njegovom srcu je ledeno otuđenje i želja da se okruži sebi sličnima. Paralelno sa tim ispričana nam je i izvorna verzija Crvenkape, usmena priča koja je prvi put zapisana 1870. godine, a koja se značajno razlikuje od našminkane priče koju su nama čitali kad smo bili mali.
 16. Ropáci (1988) – Kratak čehoslovački studentski film, lažni dokumentarac, u kome TV ekipa i grupa naučnika pokušavaju da uhvate novu vrstu životinje koja se razvila na izuzetno zagađenom terenu. Ova životinja jede gumu i plastiku, pije naftu, voli izduvne gasove i ugalj… i ne može da preživi u nezagađenoj sredini.
 17. La Jetée (1962) – Poetičan naučno-fanstastični „roman u slikama“ u celini napravljen od crno-belih fotografija. Nakon nuklearnog rata naučnici eksperimentišu sa putovanjem kroz vreme. La Jetée je poslužio kao osnova i inspiracija za film Twelve Monkeys iz 1995. godine.
 18. Can Dialectics Break Bricks? (1973) – Fenomenalan situacionistički film u kome je preko nekog kineskog kung-fu filma nasnimljen potpuno novi zvuk. Dosta je zahtevan za razumevanje jer je potrebno dobro poznavanje marksističke terminologije, kao i socijalne i političke istorije XX veka, ali ako često pritiskate pauzu i koristite wikipediju videćete da to zapravo i nije neki problem, već naprotiv sjajna polazišna tačka dalje za čitanje i istraživanje.
 19. Conqueror of Shamballa (2005) – Prilično zanimljiv i dinamičan japanski manga crtani film, sa sasvim bizarnom pričom: Uoči pivskog puča, odnosno neuspelog Hitlerovog pokušaja državnog udara u Minhenu 1923. godine, tajno društvo Tula pokušava da otvori portal ka alternativnoj istoriji planete Zemlje s namerom da tu pribavi sredstva koja će im omogućiti da dođu na vlast. E sad, tajno društvo Tula je zaista postojalo, od početka su finansirali naciste i neki od vodećih nacista su bili njegovi članovi. Društvo Tula je bilo udruženje antisemita i antikomunista koji su se interesovali za misticizam, smatrali su sebe Arijevcima i želi su da nađu izgubljeno mitsko ostrvo Hiperboreju. U filmu oni pokušavaju da otvore prolaz kad rodnoj planeti glavnih likova, koja je alternativna istorija Zemlje na kojoj se u 16. veku umesto fizike razvila alhemija kao nauka o transmutaciji materije. Ovaj film je zapravo finale sjajne animirane manga serije Fullmetal Alchemist (2003-2004) koja se sastoji od 51 dvadesetominutne epizode, u kojoj dva brata alhemičara tragaju za kamenom mudrosti. Animirana manga serija je pravljenja po manga stripu, međutim pošto je strip u nastavcima objavljivan od 2001. do 2010. godine, u trenutku izrade serije nije se moglo znati kakav će biti završetak stripa. Zbog toga je napravljen novi animirani manga serijal Fullmetal Alchemist: Brotherhood (2009-2010) koji ima istu početnu priču i sličan zaplet u prvih nekoliko epizoda, ali radnja vrlo brzo odlazi u sasvim drugom pravcu. Zajednička osnova je sledeća: Nakon što njihov otac alhemičar napusti majku, dva brata počinju da se interesuju za alhemiju još kao deca. Kada im majka iznenada umre, oni pokušavaju da je rekonstruišu i time krekrše ultimativni alhemičarski tabu. Za ovo su platili visoku cenu – jedan brat je ostao bez celog tela, a duša mu je alhemijski usađena u prazan metalni oklop, a drugi brat je izgubio ruku i nogu, koje zamenjuje veoma naprednim metalnim robotičkim protezama. Pošto žele da vrate svoja tela u prethodno stanje, odlučuju da se priključe vojsci, jer je društvo u kome žive već godinama pod vojnom diktaturom i vojska ima pristup svim alhemijskim spisima, kao i novčanim i svim drugim sredstvima potrebnim za istraživanja. Kroz svih 51 epizodu prvog serijala, kao i kroz 64 epizode drugog serijala zaplet je vrlo komplikovan i dinamičan, likovi su veoma razvijeni i njihova unutrašnja stanja, motivacija, namere i postupci su dosta dobro obrađeni. Objašnjenja kojima likovi pokušavaju da racionalizuju svoje postupke su veoma dobra i na mnogo mesta se vrlo jasno može videti kako funkcioniše vladajuća ideologija. U oba serijala dosta prostora je dato pitanjima slobode, autoriteta i diktature kroz mnoštvo blisko povezanih tema: Totalitarna vlast koja zahteva bespogovornu poslušnost i čiji zahtevi često idu nasuprot zdravom razumu, što lomi i dehumanizuje one koji su primorani da izvršavaju naređenja; ratni zločini, učešće u ratnom zločinu; život opterećen krivicom i traženje oprosta i iskupljenja kako pred sobom tako i pred drugima; mržnja i osveta; mogućnost praštanja neoprostivog; kontrola, ucene, manipulacija; pitanje odnosa čoveka i natčoveka; traganje za istinom, snaga istine i znanja, opasnost i odgovornost koje to nosi sa sobom; dehumanizacija i rehumanizacija itd… Toplo preporučujem da se podgledaju oba serijala, prvo prvi a potpm i drugi.
 20. Punishment Park (1971) r: Peter Watkins – Snimano u trenutku velikih previranja u SAD usled delovanja anti-ratnog pokreta, studentskog pokreta i pokreta za ljudska prava (crnaca). Predsednik Amerike, Ričard Nikson, proglašava vanredno stanje, policija hapsi hiljade ljudi, suspenduju se sva građanska prava, formiraju se preki sudovi koji sude bez dokaza i bez prava na odbranu. Sud nudi dve opcije: ili da dobiješ ogromnu zatvorsku kaznu ili da provedeš četiri dana u „Parku kažnjavanja“, pa svi biraju ovu drugu varijanu, ne znajući šta ih tamo čeka… Film je sve vreme sniman iz ugla TV ekipe koja pravi prilog o suđenjima i Parku kažnjavanja, i vrlo je realistično urađen, a ni sami događaji u filmu nisu nezamislivi, štaviše. Posebno je dobro urađena argumentacija koju daju panduri sa jedne strane i uhapšenici (uglavnom nekakvi hipici) sa druge strane.
 21. It Happened Here (1965) – Alternativna istorija u kojoj su nacisti uspeli da se iskrcaju i okupiraju Englesku. U fokusu filma nisu nemačke okupacione snage, nego engleski kolaboracionisti i mehanizmi kojima ljudi racionalizuju pristanak na fašizam. U tom smislu film je veoma dobro urađen, ne samo što je ubedljiv i realističan, nego su i kvalitetno prikazani različiti aspekti fašizma. Zanimljiv je uzrast u kome su bili autori filma kada su 1956 počeli da rade na njemu: Kevin Brownlow je imao 18 godina, a Andrew Mollo 16 godina. Rad na filmu je trajao veoma dugo, a u snimanju ovog izuzetnog filma su učestvovale stotine volontera.
 22. 2084 (1984) r: Crhis Marker – U ovom kratkom filmu autor odlazi u budućnost da bi kroz sećanje na sadašnjost (tj. na 1984. godinu) izneo oštru kritiku žutih, buržoaskih sindikata i njihove reformističke politike koja se svodi na sitna poboljšanja uslova života i rada u okviru sistema i njihove okoštale ikonografije u kojoj se nostalgija za prošlošću koristi da bi se zaboravila nostalgija za budućnošću – za drugačijim društvom, za revolucijom. Takvi sindikati koji su razjedinili i pasivizovali radničku klasu pripremili su teren neo-liberalnim tehnokratama čiji je uspon Kris Marker odlično predvideo u ovom filmu iz sredine osamdesetih.
 23. In Time (2011) – Veoma jasna metafora kapitalizma: zahvaljujući genetskim inženjeringu ljudi prestaju da stare sa 25 godina, međutim tada počinje da im odbrojava vreme i nakon godinu dana umiru – ako ne dopune svoje vreme. Tako su minuti, sati, dani i godine zamenili dolare i evre, kao plata za rad se dobija određeno vreme, hrana se plaća vremenom, kao i sve ostalo. Vreme je postalo univerzalna roba koja je razmenjiva za sve druge robe. Zahvaljujući ovoj vešto smišljenoj metafori odnosi u društvu su prikazani dovoljno jasno da budu jasni i onima kojima obično ništa nije jasno. Bogati kradu siromašnima vreme. Da bi šačica živela večno, milioni moraju umreti.
 24. The Exterminating Angel (1962) r: Luis Buñuel – Neposredno pred početak svečane večere na koju dolazi dvadesetak ljudi iz više klase, posluga ima veoma snažnu i neobjašnivu potrebu da što pre ode iz kuće, što većina i čini. Nakon večere gosti odstaju do kasno u noć, da bi na kraju odlučili da tu prespavaju, i kao da niko ne primećuje da je to u suprotnosti sa ustanovljenim pravilima lepog ponašanja i društvenim normama. Tek ujutru svi shvataju zašto nisu otišli – zato što jednostvno, na neobjašnjiv način, niko od njih ne može da izađe iz sobe.

Domaći filmovi (igrani i dokumentarni):

 1. Stara škola kapitalizma (2009) r: Želimir Žilnik – Satira o tranziciji u Srbiji. Gazde nemaju para, radnici štrajkuju, a anarhisti pokušavaju da se umešaju…
 2. Poslednji valcer u Sarajevu (1990) r: Nikola Stojanovic – Sarajevo 1914. pod Austrijskom okupacijom, u posetu dolazi Franc Ferdinand, a mladobosanci mu pripremaju vatreni doček… Zasnovano na istinitim događajima.
 3. Izdajnici i ratni zločinci (?) – Dokumentarac iz SFRJ o ulozi ustaša, četnika i ostalih domaćih izdajnika u Drugom svetskom ratu sa obiljem originalnih arhivskih snimaka, uz fenomenalnog naratora koji kida kada svojim oštrim i ciničnim glasom nabraja zločine, razobličuje protivrečnosti i razgolićuje laži nacističkih sluga.
 4. Jasenovac (1945) – Kratak filmski žurnal o užasima logora smrti Jasenovac. Snimljen neposredno nakon oslobođenja, ovaj dokumentarni film nabijen je emocijom, gnevom, pozivom na kaznu i osvetu fašističkim koljačima i ubicama.

Dokumentarci:

 1. Psywar – The real battlefield is your mind (2010) r: Scott Noble – Američko ministarstvo odbrane definiše psihološki rat na sledeći način: „Planirana upotreba propagande i drugih psiholoških sredstava sa namerom promene mišljenja, osećanja, stavova i ponašanja neprijateljski nastrojenih grupa sa ciljem da na kraju podrže američki nacionalni interes“.
 2. The Century of the Self (2002) r: Adam Curtis – dokumentarni serijal iz četiri dela, govori o povezanosti psihologa i korporacija, nastanku potrošačkog društva u SAD i njegovom razvoju tokom XX veka.
 3. The Spanish Civil War (1983) – dokumentarni serijal iz šest delova, o Španskoj Revoluciji i Građanskom ratu.
 4. I Have Never Forgotten You – Simon Wiesenthal (2007) r: Richard Trank – Život i rad Simona Vizentala, lovca na naciste.
 5. Chicago 10 (2007) r: Brett Morgen – kombinacija animirane rekonstrukcije suđenja i arhivskih snimaka protesta i policijske brutalnosti u pokušaju da se dočara atmosfera na suđenju osmorici aktivista optuženih za „Zaveru“ zbog organizovanja antiratnih demonstracija tokom Nacionalne konvencije Demokratske partije, u avgustu 1968.
 6. Stanley Milgram Experiment – Obedience (1963) – Eksperiment američkog sociologa Stenlija Milgrama o poslušnosti autoritetu i tome koliko su daleko ljudi spremni da idu kada autoritet to zahteva od njih.
 7. Enron – The Smartest Guys In The Room (2005) r: Alex Gibney – Kolaps korporacije Enron, koja je za manje od godinu dana od sedme najveće kompanije u SAD stigla do potpunog bankrota – i šta se krije iza toga: džinovska prevara, rizične igre na tržištima robnih i finansijskih derivata, lažiranje cifara da bi cene akcija rasle itd. Sa ekonomske strane priča je jako komplikovana i predznanje iz ekonomije pomaže pri gledanju i razumevanju.
 8. Hearts and Minds (1974) r: Peter Davis – Dokumentarac o ratu u Vijetnamu koji pokazuje kako je američki imperijalizam i militarizam napravio i održavao krvavavi vijetnamski konflikt.
 9. Trinity and Beyond (1995) r: Peter Kuran – Razvoj američkog nuklearnog programa: Atomska bomba, Hidrogenska bomba, testovi i probe… uz obilje arhivskih snimaka i materijala.
 10. The Lost Pyramids Of Caral (2002) – Arheolozi u Peruu tragaju za prvim velikim gradom, u potrazi za istinom o uzrocima nastanka civilizacije.
 11. The Diamond Empire (1994) – Ko kontroliše tržište dijamanata i na koji način ih prodaje celom svetu?
 12. Lessons of Darkness (1992) r: Werner Herzog – Nakon zalivskog rata, gore naftna polja u Kuvajtu. Snimano iz ugla skoro vanzemaljskog posmatrača, Hercog pokušava da prikaže potpunu otuđenost predela zahvaćenih Apokalipsom.
 13. The Potentiality of Storming Heaven (2009) – U polučasovnom dokumentarcu prikazana je socijalna i politička pozadina narodne pobune u Grčkoj koja je počela u decembru 2008. i trajala do polovine 2009. godine.
 14. Murray Richman, defender of liberty – lawyer to the mob (2000) – Polučasovni intervju sa advokatom koji je branio ubice, razbojnike, uključujući i mafiju u SAD.
 15. Operation Gladio (1992) – Tajna NATO operacija u zamljama Zapadne Evrope, u okviru koje su rehabilitovani nacisti neposredno nakon završetka Drugog svetskog rata, kao i u okviru koje su stvarane fašističke i neonacističke grupe, terorističke organizacije, pripremane, finansirane i izvođene terorističke akcije… Veoma, veoma zanimljivo.
 16. In the Year of the Pig (1968) r: Emile de Antonio – Dokumentarac o ratu u Vijetnamu napravljen u pravom trenuktu (1968) pokušava da američkoj publici prikaže drugačiji kontekst i prave uzroke rata.
 17. The Yes Men (2003) & The Yes Men Fix The World (2010) – Dva tipa prave lažne sajtove velikih korporacija (npr DOW) i organizacija poput Svetske trgovinske organizacije (WTO), razni ljudi ih preko tih sajtova zovu na konferencije, a ovi odlaze tamo, govore neočekivanu istinu i rade razne genijalne i zabavne stvari…
 18. The Cyberpunk Educator (1993) – Na primeru sajberpank filmova iz osamdesetih objašnjena je cela žanrovska podela (komedija, romansa, tragedija, ironija) koja postoji u savremenoj zapadnoj (hrišćanskoj) civilizaciji.
 19. Outfoxed (2004) – Priča o medijskom carstvu konzervativca Ruperta Murdoka i njegovom ratu protiv novinarstva.
 20. The Battle of Chernobyl (2006) – Informativan dokumentarac o saniranju Černobiljske nuklearne katastrofe.
 21. Loose Change – Final Cut (2007) – Još jedan u nizu dokumentaraca od terorističkim napadima na SAD 9. septembra 2001. godine. Fokusira se isključivo na analizu samih događaja i očigledno zataškavanje koje je usledilo.
 22. Behind the Mask (2006) – ALF: Animal liberation front su grupe koje pod maskama oslobađaju životinje iz laboratorija itd. Zapravo je prilično zanimljivo, iako na prvi pogled zvuči blesavo.
 23. Philippines – Lost In A Shadow War (2008) – Vojni odredi smrti otimaju i ubijaju ljude koji pokušavaju da se bore protiv nepravde i eksploatacije. Stotine ljudi su nestale, a njihove porodice nikada nisu saznale šta se desilo.
 24. La Soufriere (1977) r: Werner Herzog – Potpuno nenormani Hercog dolazi u napušteni grad nadomak ogromnog vulkana čija se eksplozija očekuje svakog časa , nalazi nekoliko ljudi koji su odlučili da ostanu u gradu, a oni mu objašnjavaju zbog čega nisu otišli iako znaju da će skoro sasvim sigurno poginuti.
 25. Hidden Wars of Desert Storm (2000) – Šta se sve krije iza prvog Zalivskog rata? Naravno nafta, ali i ostvarivanje vojnog prisustva SAD na Bliskom Istoku, trgovina oružjem, genocid pomoću gladi, trovanje osiromašenim uranijumom tj. bacanje ogromnih količina nuklearnog otpada SAD u tuđe dvorište …
 26. Berkeley in the Sixties (1990) – Radikalni studenti sa Berklija prešli su dug put od nenasilnog otpora početkom šezdesetih do uličnih nereda nešto manje od deset godina kasnije. Nisu baš znali kakav bi sistem hteli i kako bi ga uspostavili, ali su pokušali da to nadoknade posvećenošću i fanatizmom. Bar su znali šta ne žele – rat, diskriminaciju, rasizam itd. Na kraju nisu uspeli, ali bar mogu da kažu da su se dosta trudili. Ako je to neka uteha. Meni se čini da nije.
 27. Guerrilla: The Taking of Patty Hearst (2004) – Potpuno bizarna priča o urbano-gerilskoj grupi SLA koja je delovala u SAD sredinom 70tih. Između ostalog, oteli su ćerku jednog od najvećih medijskih magnata i zatim zahtevali od njega da nahrani gladne (?), a ona je u međuvremenu prihvatila njihove političke pozicije i postala članica ove urbano-gerilske grupe (?) itd.
 28. The Power Of Nightmares – The Rise of the Politics of Fear (2004) r: Adam Curtis – Adam Kurtis pokazuje kako radikalni islamisti sa jedne i američki neo-konzervativni političari sa druge strane koriste strah, namerno ga stvaraju, podstiču i manipulišu njime kako bi sproveli politiku zarad ostvarenja svojih ličnih ciljeva, programa i održanja svoje vlasti, kao i da bi osigurali pokornost i pristanak naroda za svoju politiku kroz stvaranje lažne slike sveta, pomoću straha, paranoje i mržnje.
 29. The U.S. vs. John Lennon (2006) – Dokumentarac o životu Džona Lenona koji se fokusira na njegovu transformaciju iz običnog popularnog mladog muzičara u politički osvešćenog antiratnog aktivistu. Posebno je pokriven period od 1967. do 1973. godine.
 30. Witch Hunt (2008) – Pogledajte kako su u jednom okrugu u SAD tužilac, socijalni radnici i drugi javni službenici zarad sticanja političkih poena organizovali montirana suđenja za zlostavljanje dece u kojima su desetine nevinih ljudi osuđene na hiljade godina zatvora. Zarobljeni u američkom pravnom sistemu i zatvorskom sistemu koji obuhvata preko dva miliona zatvorenika, zaboravljeni od svih, godinama su pokušavali da dokažu svoju nevinost…
 31. Zizek – The Reality of the Virtual (2004) – U ovom predavanju filozof Slavoj Žižek se na dosta zanimljiv način hvata u koštac sa raznim temama. Posebno je dobro ukazivanje na bitnu različitnost između postmoderne „politike identiteta“ i političke pozicije koja zagovara klasnu borbu, kao i priča o prirodi društva, utopijama, budućnosti itd.
 32. Sir! No Sir! (2005) – Malo je poznato da su tokom rata u Vijetnamu hiljade vojnika odbile da se bore, učestvovale u protestima, da su postojale stotine različitih ilegalnih biltena koje su pravili vojnici, da su vojnici ubijali starešine, da je preko pola miliona vojnika dezertiralo… Malo je poznato, zato što je istina sakrivena, istorija izbrisana, sećanja izmanipulisana.
 33. Winter Soldier (1972) – Početkom 1971. organizacija Veterani protiv rata organizovala je javno svedočenje koje je trajalo tri dana tokom koga su američki vojnici koji su se borili u Vijetnamu govorili o ratnim zločinima kojima su prisustvovali i koje su lično počinili.
 34. Lucio (2007) – Lucio Urtubia je španski anarhista čuvan po svojim akcijama eksproprijacije (pljačke banaka) i organizovanju falsifikovanja novca, dokumenata i hartija od vrednosti. Novac stečen nelegalnim aktivnostima davao je za finansiranje revolucionarnog pokreta i fondovima za političke zatvorenike. Sjajan i dinamičan dokumentarac o iskrenom, prostodušnom i pravdoljubivom Luciju koji u svojim sedamdesetim kroz osmeh govori o burnim pedesetim, šezdesetim i sedamdesetim godinama dvadesetog veka.
 35. Inside Job (2010) – Vrlo zanimljiv i detaljan prikaz nastanka svetske ekonomske krize. Uprkos prilično promašenom zaključku na kraju dokumenarca, odlično je prikazana sprega između bankara, univerzitetskih stručnjaka i političara. Oni su zajedno organizovali džinovsku prevaru kojom su zaradili desetine milijardi dolara, dok su istovremeno upropastili milione ljudi i napravili štetu od nekoliko hiljada milijardi dolara. Da bi zatim, ne snoseći nikakvu odgovornost, naplatili deo ove štete upravo od naroda koji su osiromašili i upropastili. Ova sprega je danas snažnija nego ikada u istoriji, a sistem je nezamislivo moćan i spreman da se brani svim sredstvima.
 36. Social Engineering in the 20th Century (2010) ) r: Scott Noble – Vrlo opsežan pregled različitih eksperimenata i teorija kontrole ljudskog ponašanja. Izuzetno informativno!
 37. Primavera in Kurdistan (2006) – Kurdistan je velika oblast na Bliskom Istoku u kojoj žive Kurdi, obuhvata delove Turske, Iraka, Irana i Sirije. Sve navedene države, a posebno Turska, su u pokušavale da asimiluju Kurde, zabranjujući njihove narodne običaje i igre, jezik i pismo. Tokom celog dvadesetog veka bilo je više desetina kurdskih ustanaka, ali onaj koji je 1980. godine pokrenula radnička organizacija PKK traje i dan danas. U ovom trenutku u Kurdistanu živi između 25 i 30 miliona Kurda. Mnogo se toga desilo i promenilo tokom trideset godina, a PKK danas ima oko 15.000 gerilaca u planinama i podržava je oko pet miliona Kurda u istočnoj Turskoj. PKK se bori protiv države i kapitalizma, za „demokratski konfederalizam“ zasnovan na direktnoj demokratiji, ravnopravnosti polova i ekologiji. Veoma informativan dokumentarac, postoji u dve verzije – od 52 i od 79 minuta. Takođe preporučujem i dokumentarce Serhildan (2006) i Gozmece (Ćorave bake).
 38. The trap: What Happened to Our Dream of Freedom (2007) r: Adam Curtis – Prvo, ovo je jako komplikovano štivo, koje nije objašnjeno na pravi način, a pritom je politički dosta problematično. U tri dokumentarca od po sat vremena sabijeno je veoma mnogo informacija. Autor se prvenstveno bavi pitanjima slobode i ljudske prirode, i u okviru toga teorijom igara, teorijom racionalnog izbora, javnim interesom, konceptom normalnosti, ekonomskim i socijalnim modelom sebičnog pojedinca, konceptima pozitivne i negativne slobode itd. Zato je preporučljivo da se potencijalni gledalac upozna sa ovim pojmovima pre gledanja, jer je u ovom dokumentarcu od onoga što je rečeno često važnije ono što je prećutano ili namerno nije pravilno objašnjeno. Suština je u tome što autor sa svojih socijal-demokratskih pozicija kritikuje određene teorijske modele na kojima prethodnih pedeset godina počiva kapitalistički Zapad, ali ne samo što ne nudi alternativu, niti makar pominje neke ozbiljnije alternativne teorijske koncepte, nego često prihvata neke od ključnih ideoloških postavki tog istog kapitalističkog Zapada koji pokušava da kritikuje. Zato i pored mnoštva informacija ostaje konfuzan i nedorečen, značajno slabeći snagu i domete svoje kritike.
 39. The Atomic Cafe (1982) – Kompilacija američkih vojnih informativnih filmova namenjenih vojnicima i propagandnih filmova namenjenih široj populaciji iz 1940tih i 1950tih koji za cilj imaju da ubede da atomska bomba nije ništa strašno i da radijacija nije mnogo opasna. Moj favorit je vojni sveštenik koji opisuje vojnicima kako izgleda eksplozija atomske bombe: „… a onda pogledaš na gore i vidiš kako plamena kugla ide ka nebesima. To je predivan prizor.“
 40. Racism – A History (2007) – Odličan pregled istorije rasizma od nastanka do današnjih dana, kroz razvoj kolonijalizma, oslobođenje robova, imperijalizam, različite rasne teorije, eugeniku, monstruoznu eksploataciju i genocid širom sveta. Izuzetno kvalitetan i informativan.
 41. Constantine’s Sword (2007) – Bivši sveštenik zanimljivog porekla i prošlosti analizira vezu između katoličanstva i antisemitizma. Veliki deo filma posvećen je savremenim evangelistima i njihovoj agresivnoj politici pokrštavanja. Iako je film snimljen u okviru talasa liberalne propagande protiv Republikanaca i Bušove administracije (i to se baš vidi), donosi nove i malo poznate informacije o ideološkoj ofanzivi konzervativnog hrišćanstva u SAD.
 42. Taken for a Ride (1996) – Kako je Dženeral Motors uništio sistem javnog prevoza širom SAD? Prvo rasturio razvijene tramvajske mreže i zamenio ih autobusima, a zatim sa drugim proizvođačima automobila, autoopreme, građevinskim firmama itd. formirao najsnažniji lobi u Vašingtonu koji je progurao projekte izgradnje džinovskih autoputeva koji su presekli naselja kroz koja su prošli, uništili gradska jezgra i zagadili vazduh širom SAD. Uz to kvalitet prevoza sve vreme pada uprkos ogromnom novcu koji država nastavlja da usmerava za projekte automobilskog lobija.
 43. Savage Man Savage Beast (1975) – Mondo dokumentarac koji se bavi odnosom čoveka prema prirodi, pre svega odnosom između lovca i plena, načinima na koje čovek romantizuje prirodu, prirodom lova, različitim ritualima, racionalizacijama. Prikazuje kako ljudi mogu biti brižni dok ubijaju životinje, i kako mogu biti otuđeni i brutalni dok pokušavaju da ih zaštite. Sve u svemu, dosta zanimljivo.
 44. CIA (1992) – BBC-jeva dokumentarna serija od šest delova o američkoj tajnoj službi koja od drugog svetskog rata na mnoge načine oblikuje svet u kome živimo. U ovom programu pokriven je dobar deo istorije CIA-e tokom hladnog rata – od Berlina koji je tokom drugog svetskog rata bio špijunska prestonica sveta, preko uvođenja novih tehnologija u špijuniranje, do obaranja vlada u raznim državama, finansiranja državnih udara, sprovođenja terora nad stanovništvom i još mnogo toga. U celini, prilično površno, ali informativno.
 45. Darwin’s Nightmare (2004) – U suštini ovo je dokumentarni film o silovanju Afrike – njenih prirodnih bogatstava i njenih ljudi. Akteri su brutalno dehumanizovani, slomljenih kičmi i bez skoro ikakve autonomne volje. Prepliće se nekoliko priča: eksploatacija ribe iz jezera Viktorija, trgovina oružjem, potpuno beznađe stanovništva i ludačka ekspolatacija koja se sprovodi nad njima. Ali, ono što izbija iz svega toga je ta monstruozna atmosfera dehumanizacije i ubistvenog mirenja sa sudbinom.
 46. The Wobblies (1979) – Priča o revolucinarnom sindikatu Industrijski radnici sveta (IWW) koji je tokom desetogodišnjeg perioda pred Prvi svetski rat u SAD narastao u masovan borbeni radnički pokret, konstatno pod žestokom represijom države i industrijalaca, da bi nakon ulaska SAD u rat IWW bio skoro potpuno uništen od strane državnog represivnog aparata zbog svog doslednog antimilitarizma, borbe za radnička prava i protiv rata. Veoma zanimljivo i informativno.
 47. Le fond de l’air est rouge (1977) r: Chris Marker – Naslov je igra reči koja nagoveštava da je krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih revolucionarni pokret izgledao snažniji nego što je to zaista bio, te da zapravo nije predstavljao istinsku pretnju sistemu. Engleski naslov je „A grin without a cat“ što otprilike ima isto značenje, a u Francuskoj je prvobitno prikazan pod naslovom „Scene iz trećeg svetskog rata (1967-1977)“. Kroz skoro tri sata dokumentarnih snimaka i brojnih intervjua režiser pokušava da analizira rađanje i propast takozvane Nove levice – onih snaga koje su iznedrile burnu 1968. godinu širom sveta. Iako se danas pod Novom levicom češće podrazumeva meka struja ovog pokreta koja je, nakom poraza revolucionarne struje o kojoj se ovde govori, malo po malo bila integrisana u sistem. Film sve vreme prikazuje stvari iz perspektive samog pokreta i postavlja ista ona pitanja koja pokret postavlja sebi, koja pokušava da odgonetne, stalno se vraćajući na uspehe i poraze, pitanje jedinstva, analizu počinjenih grešaka, ispravne i pogrešne politike, različite taktike i strategije. Prikazani su mnogi događaji, od Praškog proleća, do previranja u Latinskoj americi i Kulturne revolucije u Kini, ali film se stalno vraća na analizu društveno-političkih prilika u Francuskoj u ovom periodu i čini se kao da su druge teme tu da bi postavile Francusku u širi planetarni kontekst, iako je svaka tema prilično kvalitetno obrađena. Da bi se valjano razumeli ovi događaji, kontekst i dinamika ove dekade, potrebno je određeno poznavanje istorije, koje se može delimično nadoknaditi kroz često pauziranje filma, iščitavanje članaka na wikipediji i libcom-u. Bez toga većina gledalaca neće shvatati šta se sve dešava u filmu, niti će nešto mnogo naučiti ili izvući značajnije pouke.
 48. The Stanford Prison Experiment – BBC-jev dokumentarac o eksperimentu sprovedenom 1971. na odeljenju za psihologiju Univerziteta u Stanfordu u kome je podrum fakulteta adaptiran u zatvor, a grupa studenata podeljena na čuvare i zatvorenike. Eksperiment je vrlo brzo izmakao kontroli, čuvari su počeli da zlostavljaju zatvorenike i svi su počeli da gube granicu između eksperimenta i stvarnosti, uključujući i psihologa koji se od eksperimentatora pretvorio u upravnika zatvora. Ovaj eksperiment poslužio je kao inspiracija za nemački film Das Experiment iz 2001.
 49. Manufacturing Consent: Noam Chomsky and the Media (1992) – U skoro tri sata ovog dokumentarca sabrani su isečci iz više stotina sati video materijala razgovora i intervjua sa Noamom Čomskim, lingvistom, anarhistom, političkim misliocem, teoretičarem i aktivistom. Osnovna tema su mediji kao državni ideološki aparat, odnosno načini na koje mediji oblikuju javno mnjenje, manipulišu informacijama i tako dalje. Takođe u ovom filmu se jasno vidi da je Čomski bilo izuzetno dobar i kvalitetan u svoje vreme, iako ga danas dosta ljudi pamti kao pomalo senilnog starca koji uglavnom govori neka opšta mesta.
 50. Czech Dream (2004) – Dva studenta režije su odlučila da organizuju marketinšku kampanju za otvaranje nepostojećeg hipermarketa. Na dan otvaranja došlo je preko 2000 ljudi. Kroz film je prikazan marketinški proces kreiranja reklama i slike o nečemu u javnosti, načina na koji razmišljaju ljudi koji se bave reklamama itd. Bitno je napomenuti da se cela ova priča odvija u trenutku kada vlada Češke sprovodi ogromnu kampanju za ulazak u EU i film pokazuje kako je pomoću agresvine medijske kampanje moguće manipulisati ljudima i prevariti ih da pristanu na nešto što im ne odgovara, da urade nešto na svoju štetu ili … da dođu na otvaranje nepostojećeg tržnog centra.
 51. Taxi To The Dark Side (2007) – Nakon 9. septmbra 2001. američka administracija i CIA su odlučili da se ženevska konvencija neće primenjivati na osobe koje se sumljiče da imaju neke veze sa terorizmom. Ovaj dokumentarac se bavi brutalnim psihološkim mučenjem i fizičkom torturom nad zatvorenicima u američkim vojnim zatvorima Bagram (Avganistan), Abu Graib (Irak) i Guantanamo Bay (Kuba). Film je snimljen u okviru talasa liberalne propagande protiv Bušove administracije (nakon njegove druge pobede na izborima, 2006. godne), pa ne čudi što se završava tipičnim liberalnim naricanjen nad „vladavinom prava“, ali zanemarite to i obratite pažnju na novogovor koji su ovi krvoloci izmislili da bi dehumanizovali svoje žrtve, pogledajte kako političari i generali zastrašuju narod i skupljaju političke poene zagovarajući politiku čvrste ruke, a kada u javnost procure fotografije mučenja, sude običnim vojnicima i ni jednom jedinom oficiru.
 52. Land Without Bread (1933) r: Luis Buñuel – Nadrealistički i parodičan dokumenarac o strašnom siromaštvu, bolestima, gladi i neobrazovanosti u regiji Las Hurdes na severu Španije. U trenutku snimanja Španija je bila jedna od devet najrazvijenijih zemalja na svetu i cilj filma je bio da pokaže strahovitu bedu ljudi zaboravljenih u srednjem veku, skrivenih u nepristupačnim planinama, marginalizovanih od vlasti i zemljoposednika. Bunjuel je tvrdio da je film snimio zahvaljujući Ramonu Acinu, anarhosindikalisti, piscu, učitelju i avangardnom umetniku, koji mu je jednom prilikom u kafani u Saragosi rekao: „Luis, ako ikada dobijem na lutriji daću ti pare da snimiš film.“ Ovaj je navodno zaista dobio na lutriji i dao jedan deo novca Bunjuelu koji je tako finanirao snimanje ovog filma.

0 thoughts on “(serbian) 180 političkih filmova”

 1. Poštovani, mislim da bi dobro bilo da na spisak dodate i Purge 1 i 2, jer se mogu povući zanimljive paralele sa nefunkcionalnoscu zapadnih demokratija, i problemom prekarnosti u neoliberalizmu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top